Honderdtonner-witrikken van eigen stieren

Op het bedrijf van Aldert van der Spek in Brørup in Denemarken lopen zeven honderdtonners. Vier daarvan - waaronder een tweeling - hebben de bijzondere witrik-aftekening. Alle vier zijn ze van eigen stieren.

Van der Spek, bekend van de Spektrum-fokkerij, emigreerde in 1994 naar Denemarken en melkt daar inmiddels 320 koeien. Dertig procent van de koeien heeft de witrik-aftekening. Tevens is dertig procent van de veestapel roodbont of rode witrik.

11.000 kg vet en eiwit

Volledig links op de foto staat een Design-dochter met inmiddels 11.000 kilo vet en eiwit. Daarnaast staat een 18-jarige en weer drachtige dochter van Carousel Amos met eveneens 11.000 kilo vet en eiwit op de teller. De derde koe op de foto (v. Arpagone) is de dochter van de meest linkse koe met inmiddels ook al meer dan 100.000 kilo melk.

Tweeling honderdtonners

De vier witrikken op de foto produceerden ook allemaal meer dan 100.000 kilo melk en zijn allemaal dochters van eigen stieren.

Bijzonder is dat de vierde en de vijfde koe (van links) een tweeling zijn. Het zijn dochters van eigen stier Spektrum Joost (v. Clara’s Orkan) uit een moeder van Hubert, een stier die Van der Spek omschrijft als ‘de Deense Tops’. Ook de moeder realiseerde een levensproductie van 125.000 kilo melk.

Spektrum Peter

Ernaast staat de moeder van KI Samen-stier Spektrum Joeri, een rode witrik. Deze koe is eveneens een dochter van Spektrum Joost en komt uit dezelfde moeder als Spektrum Peter, een zwarte witrikstier, die bij KI De Toekomst beschikbaar is.

De meest rechtse koe is een dochter van Spektrum Niels (v. Aerostar) uit een moeder van Heihoeve 76. Heihoeve 76 was een echte productiestier en weer een zoon van Spektrum. De koe is net tien jaar oud en is de grootmoeder van Spektrum Sir Elton (Mr. Justin x Lightning), die binnenkort bij KI De Toekomst beschikbaar komt.

aAa-gedachte

Gevraagd naar het geheim over hoe je met eigen fokkerij tot zulke prestaties komt – alle zeven koeien lopen gewoon in de grote koppel – zegt Van der Spek veel oudere stieren te gebruiken, 'waarvan je weet hoe ze fokken’. Paringen worden gemaakt met behulp van het aAa-systeem en met de aAa-gedachte in het achterhoofd probeert de veehouder ook de goede eigen stieren te selecteren.