Biologisch Bier uit Engeland

 

Proeven van Britse topbieren met een Berkels bijsmaakje uit Hart van Holland

Op afspraak is het mogelijk om de rondleiding van het museum te combineren met een bierproeverij.
De heerlijke bieren van Little Valley zijn tevens te bestellen met de volgende Bestellijst.

Meer over Little Valley

Little Valley Brewery is een kleine, ambachtelijke, biologische brouwerij en in 2005 opgericht door Wim van der Spek, hoog in de heuvels van Yorkshire. Voor de lekkere smaak wordt het zuivere bronwater uit het meer gebruikt, dat hoog in heuvels ligt en gevoed wordt door de ontspringende beekjes in de omgeving. Wim, de brouwer, is de zoon van Ina Molenaar. Voor informatie over verkoopadressen kunt u bij haar terecht. (Zie onze contactgegevens) 

De brouwerij brouwt Engels bier met een Europees karakter.

Door het gebruik van mannelijk hop bij de bereiding schuimt het bier minder. Hier houden de Engelsen wel van.  Verder worden de bieren van uitsluitend biologische agrarische ingrediënten gebrouwen. Hierdoor ontstaat een bier van hoge kwaliteit.

Little Valley Brewery heeft een 'brouw lengte' (d.w.z. hoeveel er kan worden gebrouwen in één keer) van 10 brouwers vaten, wat gelijk is aan ongeveer 3.000 pinten. (één pint = één glas bier = 0,6 L)

Het produceren van een brouwsel duurt ongeveer 9 uur. De gisting vindt plaats in de volgende 4-5 dagen. Vervolgens laat men het bier afkoelen in de gistingsvaten, wat nog eens 2 dagen duurt.

Voor het vullen van de vaten, laten we tot slot onze bieren nog ten minste 10 dagen rijpen.

De hergisting in de fles duurt daarna nog een extra 10 dagen. 

Daarnaast brouwt Little Valley Brewery ook een abdij bier, voor de Ampleforth Abbey in York.

De monniken zijn tijdens de reformatie (de tijd waarin de katholieke kerk was verboden in Engeland) uitgeweken naar Frankrijk, waar zij een  biere anglaise hebben ontwikkeld. Na terugkomst in Engeland hebben zij in 1802 hebben zij de Ampleforth Abbey gesticht en werd het bier in Engeland gebrouwen. Helaas is het recept in de loop der tijden verloren gegaan, maar aan de hand van herinneringen van de monniken kon Wim van der Spek het recept na lang onderzoek weer achterhalen. Nu wordt het speciale abdij bier van 7,0 % door hem gebrouwen en onder de naam Ampleforth Abbey beer op de markt gebracht.

Ter gelegenheid van de Tour de France 2014, waarvan de tweede etappe langs de brouwerij leidde, heeft Wim een speciaal bier ontwikkeld, Stage Winner genaamd, dat is opgedragen aan de eerste Brit, Brian Robinson, die in een etappe in de Tour de France won (1952). Het is een 3,5% pale / blond ale dat zacht zoet is en een droge, bloemige afwerking heeft. Brian Robinson: “Het is het soort bier dat je wilt drinken om jezelf te verkwikken voordat je weer op het zadel klimt.” Het bier was tijdens de Tour de France een groot succes. 

http://www.littlevalleybrewery.co.uk

Hier krijgt Wim van der Spek de hoogste prijs voor het allerbeste biologische bier in Engeland.
Uitegreikt door Prince Charles.